(País Valencià) La Unió reclama el dret a vendre i intercanviar les llavors del camp

El sindicat manifesta que no es poden perdre varietats autòctones ni biodiversitat agrícola

09/02/14 07:00 – País Valencià – Flora Peris

Llaurador de la marjal. Foto: ESCORCOLL.

La Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià reclama que la nova normativa que vol impulsar la Comissió Europea sobre llavors, no limite els drets dels llauradors per a vendre o intercanviar-les.

La Comissió Europea ha presentat una proposta davant el Parlament, perquè l’elaboració de la nova llei europea de llavors, contemple la producció i comercialització del material reproductiu vegetal.

La CE pretén seguir amb les llavors, les directrius que ha implantat en la producció i comercialització de material de reproducció vegetal, mitjançant el control, la certificació, la sanitat i el registre vinculat a una producció industrial, totalment burocratitzada i deslocalitzada, gens favorable a un sistema agroecològic de producció, a la biodiversitat agrícola, les varietats autòctones, els drets del llaurador a vendre les seues pròpies llavors i a la posta en marxa de xicotetes empreses de llavors de varietats tradicionals.

Segons la Unió, els llauradors i els consumidors, han de tenir la possibilitat de triar els aliments que volen consumir i les plantes que prefereixen conrear i és per això que sol·licita transparència en els mètodes de selecció utilitzats i la propietat intel·lectual que gestiona el seu ús.

Per això la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià aposta pel manteniment d’un sistema públic de control i certificació de les llavors.

Les produccions i els mercats alimentaris són cada vegada més uniformes i no es troben varietats antigues i les existents passen per un procés d’oblit. Per aquesta raó la Unió treballa en la recerca, conservació, promoció i recopilació de tota la informació relacionada amb les varietats tradicionals per tal que tornen a ocupar el lloc que els hi correspon.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/715705-la-unio-reclama-el-dret-a-vendre-i-intercanviar-les-llavors-del-camp.html

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s