Comunicat de premsa
Xarxa Catalana de Graners
Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando”
Apropiació de varietats tradicionals catalanes o mala gestió de la administració?
Barcelona, 24 de juliol de 2012. La Fundació Miquel Agustí, entitat que treballa en la conservació i foment de varietats tradicionals, protegeix les varietats Montgrí, Punxa i Sant Jeroni fins el 2037.
El passat 28 de juny es publicava al BOE l’Ordre AAA/1403/2012, de 18 de juny, per la que es disposa la concessió de títols d’obtenció vegetal al Registre de Varietats Protegides, i en la que apareix entre d’altres, la concessió de títols d’obtenció vegetal per les varietats Montgrí, Punxa i Sant Jeroni presentades per la Fundació Miquel Agustí (Nota 1), varietats que segons indiquen a la seva pàgina web han estat seleccionades a través de varietats tradicionals com les de Pera de Girona, Montserrat, Penjar, etc. (Nota 2). Aquestes varietats tradicionals son altament conegudes per denominar varietats de penjar, com la Montgrí a Girona, usos per amanida, com la varietat de tomàquet de Punxa, i en zones concretes i molt localitzades, es conrea i consumeix el tomàquet de Sant Jeroni, noms que han popularitzat els pagesos d’aquestes conrades i que ara veuran vetat l’ús d’aquests nom.
La Fundació Miquel Agustí va ser creada al 2010 amb la finalitat d’“utilitzar el potencial gastronòmic i nutricional de varietats tradicionals catalanes com a font de valor afegit per les explotacions agrícoles, especialment les de les zones periurbanes” i els seus patrons son la Universitat Politècnica de Catalunya – UPC i l’Ajuntament de Sabadell (Nota 3).
En aquest temps ha realitzat el projecte de “Recuperació de l’agrobiodiversitat als espais de la Red Natura 2000 a Catalunya”, finançat per la Fundació Biodiversitat i que té entre d’altres objectius recopilar informació escrita i oral sobre les varietats tradicionals agrícoles existents a les zones de Catalunya que pertanyen a la Red Natura 2000 i catalogar les llavors i decidir sobre quines varietats prioritzar les actuacions (Nota 4). Entre els objectius del projecte es trobava d’igual manera l’elaboració d’un Mapa de les varietats tradicionals catalanes (Nota 5).
D’igual manera la Fundació Miquel Agustí ha promogut durant aquests anys la Denominació d’Origen, como la DOP Fesols de Santa Pau i la DOP Mongeta del Ganxet, aquesta última ha suscitat en els últims temps una gran controvèrsia per la limitació imposada per la DOP tant de les zones de producció com de les característiques de la pròpia varietat.
Des de la Xarxa Catalana de Graners i la Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando” exigim al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Oficina Espanyola de Varietats Vegetals del MAGRAMA i la pròpia Fundació Miquel Agustí, una resposta urgent i clara sobre l’origen del material vegetal local utilitzat per l’obtenció d’aquestes varietat, ja que podria tenir tots els visos d’una apropiació del patrimoni públic de recursos fitogenètics.
Aquesta qüestió seria realment greu, contradiu i seria un fort revés a les qüestions recollides en ’l’esborrany de Proposta de Pla D’acció Per a la Biodiversitat Cultivada a Catalunya 2012 – 2014 plantejat per la pròpia Generalitat de Catalunya.
Notes:
-
Nota 1. BOE (2012). Ordre AAA/1403/2012, de 18 de juny, per la que es disposa la concesió de títols d’obtenció vegetal al Registro de Variedades Protegidas. BOE núm. 154, de 28-06-2012. Madrid.
-
Nota 2. Fundació Miquel Agustí (2012). Què hem aconseguit?: varietats. Barcelona.
-
Nota 3. UPC (2010). La UPC i l’ajuntament de Sabadell posen en marxa la Fundació Miquel Agustí. Sala de premsa de la UPC. Barcelona.
-
Nota 4. Fundació Biodiversitat (2010). Recuperació de l’agrobiodiversitat als espais de la Red Natura 2000 a Catalunya”. Madrid.
-
Nota 5. Fundación Miquel Agustí (2011). Mapa de les varietats tradicionals catalanes. Barcelona.
Més informació: Albert Jorquera. Xarxa Catalana de Graners. Tfn. 647423201. Correu-e: xcg@llistes.mundoalternativo.org i JuanMa González y María Carrascosa. Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando”. Tfn. 618-676-116 Correu-e: correo@redsemillas.info