Des de L’Era i després de parlar amb diversos actors del sector, i a resultes del greu malestar que hi ha entre pagesos, elaboradors, bancs de llavors, i diverses entitats del sector…, en referència a la creació de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet1, acorda presentar el següent comunicat:
El malestar en el sector no ateny només al pagesos sinó que afecta tota la cadena alimentària, des del pagès fins al consumidor passant pels diversos elaboradors. La mongeta del ganxet és un producte de la terra, que es fa a Catalunya des de fa cents d’anys i que el seu nom i les seves característiques han sigut seleccionades durant dècades per el saber pagès en funció de les seves terres, la seva producció, dels gustos dels consumidors … En aquesta tasca no hi ha intervingut millores genètiques artificials ni formades, el renom de la mongeta ja existia abans de qualsevol Consell Regulador, i a pesar que les DOP puguin ser una forma (no la única) de protegir les nostres varietats de la aboràgine de la globalització i de l’arribada de altres mongetes més barates que poden confondre al consumidor, això no dona el dret a cap consell regulador, DOP o departament d’agricultura a negar als pagesos catalans a fer la mongeta que han conservat, seleccionat i millorat les seves mongetes del ganxet (perquè qui entengui una mica d’agronomia i de mongetes sabrà que de mongetes del ganxet n’hi ha més d’una).
És per això que creiem de justícia fer dures crítiques a la DOP de la mongeta del ganxet, a la forma com s’ha gestionat pels diversos estaments implicats i per els nefastos resultats que de dur-se a terme la DOP pot implicar en la pagesia catalana.
I per tant desglosarem les nostres queixes:
SOBRE LA ZONA DE CULTIU DE LA MONGETA DEL GANXET
A gran part de Catalunya hi ha força pagesos octogenaris, i algun de centenari, que poden testificar que a casa seva s’ha cultivat i comercialitzat mongeta del ganxet durant tota la vida.
Entre les 5 entrades de mongeta del ganxet que es conserven al banc de llavors del Centro Nacional de Recursos Fitogenéticos (CRF) de Madrid n’hi ha una que procedeix de Manresa. És l’entrada Núm. BG001145 que va ser recollida l’any 1978.
En la tesi doctoral titulada Variabilitat de la mongeta Ganxet (Phaseolus vulgaris L.): determinació de tipologies i selecció de línies comercials, presentada l’octubre del 2003 per l’Esther Sánchez Bell i dirigida pel Francesc Casañas hi podem trobar (pàg. 20, Figura 1.6.1.I) el següent mapa:
Atenent que el Sr. F. Casañas és part implicada en la creació de la DOP ganxet, sembla si més no curiós, que hagi obviat informació generada sota el seu tutelatge.
Volem destacar que en el punt 4 del Document Únic presentat a la Unió Europea2, on es delimita la zona geogràfica de producció i elaboració de la DOP, es pot llegir: “correspon a tots els municipis de la comarca del Vallès Occidental i del Vallès Oriental, junt amb els municipis de Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona i Orrius, de la comarca del Maresme, i els municipis de Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric de la comarca de la Selva”, se’n dedueix que el Bages Osona, Gironès, Penedès i Garraf no estan inclosos en aquesta delimitació.
I, per tant, no és cert el que diu el paràgraf final del punt 3.2 del Document Únic: “La varietat de mongeta del ganxet és autòctona de la zona geogràfica delimitada i només reuneix les característiques descrites si es conrea dins de la zona a protegir. És per això que la varietat ganxet no es conrea comercialment fora de la zona”. Tampoc és cert el que afirma el darrer paràgraf del punt B2 del Plec de condicions de la DOP Mongeta del Ganxet que diu: “El tipus varietal ganxet és un tipus de mongeta que no es conrea comercialment fora de la zona delimitada”3 (els subratllats són nostres).
No creiem que les mentides hagin de ser el fonament per a la protecció dels nostres cultius i varietats, sobretot si aquestes exclouen a bona part dels pagesos i pageses que han seleccionat la mongeta del ganxet que ara protegeixen tant ferventment, i que l’han popularitzat gràcies al seu saber agrari, i no a cap DOP.
· 2El Document Únic definitiu es recull a l’Annex de l’ANUNCI pel qual es dóna publicitat a la modificació de la sol·licitud de registre de la Denominació d’Origen Protegida Mongeta del Ganxet, i al seu document únic, DOGC 5501, 9.11.2009.
· 3Plec de Condicions aprovat per la Resolució AAR/90/2010, de 26 de gener, publicada al DOGC 5554.
SOBRE LA DESCRIPCIÓ DE LA MONGETA DEL GANXET
Qui entengui una mica d’agronomia, sap que les característiques de les mongetes depenen no només del material genètic base, sinó també de les condicions edafoclimàtiques de la zona de cultiu i el maneigs d’aquests. Les mongetes del ganxet que es cultiven a catalunya no s’ajusten necessariament a la descripció morfològica que en dóna la DOP (punt 3.2 del Document Únic tramés a la UE) ni tant sols totes les mongetes cultivades a la zona considerada dins de la DOP. És més, no es pot trobar una descripció genèrica per la mongeta del ganxet que es cultiva a Catalunya, ja que cada pagès manté la seva mena de mongeta del ganxet que és la que a ell i a la seva clientela li agrada, n’hi ha de petita, de mitjana i de gran, n’hi ha de mata alta i de terrera… la mateixa mongeta cultivada al Maresme té un període de cultiu més llarg que a Manresa, per tant és probable que en zones de clima més càlid les mongetes puguin adquirir més grau de ganxo que en altres zones més fredes, tot i tenir igual informació genètica.
Desconeixem per quins mecanismes s’ha arribat a deduir que la mongeta del ganxet ha de tenir aquestes o aquelles característiques sense consultar primer als pagesos que porten dècades cultivant-la.
SOBRE EL PROCEDIMENT DE REGISTRE DE LA DOP
Vistes les constatacions anteriors des de L’Era no podem més que preguntar-nos com és possible que els tràmits per aconseguir la DOP (que es van iniciar l’any 2006) hagin passat inadvertits. Com pot ser que tants consells comarcals, ajuntaments, oficines comarcals del DAAM, cooperatives i associacions de productors, sindicats, ADVs, pagesos i elaboradors no s’hagin adonat de la magnitud de l’error fins que han llegit, sis anys més tard, el comunicat de les sancions que els poden caure si segueixen cultivant mongeta del ganxet? Entremig, hi ha hagut moltes oportunitats per presentar al·legacions que no sembla que ningú hagi aprofitat. Com pot ser que haguem donat carta legal al que una Associació de Productors i una Cooperativa Agrària concreta pensen, o els convé de pensar, de la mongeta del ganxet, sense consultar la resta d’implicats?
Sí els tràmits no han estat realitzats expressament amb nocturnitat, caldria revisar els procediments d’informació que el DAAM posa en marxa en aquests casos per tal d’evitar que es repeteixi un despropòsit d’aquest calibre.
SOBRE LA NECESSITAT DE LES DOP
Sabem que la globalització ha iniciat una invasió poc controlada de productes, potser la legislació és poc severa per a protegir la sobirania alimentària, tot i que en altres èpoques la invasió de porductes extranys ens han sigut de gran interès, si no fos per la invasió de productes provinents d’Amèrica ara fa més de 500 anys, ara no ens trobariem parlant de mongetes de ganxet, ni de cap altre tipus. Sabem que no és comparable, ja que el ritme d’adaptació de fa 500 anys no és el d’ara, i que el que llavors era una millora de la riquesa genètica i nutricional del ostre país, ara és uan explotació dels recursos naturals i humans d’altres països, posant en perill la pròpia existència de la nostra pagesia.
Però en nom de la nostra sobirania alimentària no es pot fer tot, sobretot si la solució acaba sent més contraproduent que el problema.
Hi ha moltes maneres de protegir els nostres cultius i la nostra cultura agrària, les DOP en són una, pe`ro no en són ni la única ni poden anar soles. Una tasca de formació, concienciació i promoció de les varietats, totes per part de l’administració és indispensable, per a que siguin els pagesos i els consumidors qui trobin el seu espai, no es pot enganyar el consumidor… i ens trobem amb una DOP que enganya als consumidors basant la definició de la mongeta del ganxet nostre de tota la vida, amb una varietat millorada provinent d’un altre país…
SOBRE L’ESMENA DELS ERRORS
El cultiu i comercialització de la mongeta del ganxet és un ingrés molt important per a molts pagesos de Catalunya, que ja tenen tota la producció venuda abans de posar cap gra al terra. No és estrany que la gent hagi passat de la incredulitat a la indignació. Algú s’ha apropiat indegudament del nom d’una varietat que és un bé comú.
Si es volia donar un segell de distinció o de qualitat a la mongeta d’una determinada zona, o amb unes determinades característiques, s’hauria d’haver fet sense perjudicar la llibertat dels productors i consumidors que per tradició centenària cultivem o mengen altres mongetes del ganxet.
També ens preguntem com pot ser que una Denominació d’Origen (el seu nom ho indica) no defineixi cap origen en el seu nom. En el punt 2.2 de la proposat de Pla d’Acció sobre la Biodiversitat Cultivada que aquests dies està redactant la Generalitat de Catalunya, llista totes les DOP/IGP no viniques a Catalunya, a saber: : Arròs del Delta de l’Ebre, Avellana de Reus, Oli Siurana, Oli de les Garrigues, Oli Empordà, Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià, Pera de Lleida, Mongeta del Ganxet, Fesols de Santa Pau, Poma de Girona i Calçot de Valls.
Cal destacar que cap d’elles porta el nom d’una varietat local al nom i en canvi totes porten el seu origen en el nom, a excepció de la moneta del ganxet. Encara més destacable és que 1 paràgraf més avall diu:
“Quan una associació de productors presenti una sol·licitud d’inscripció per a ser tramitada davant del registre comunitari de DO/DOP/IGP, des del DAAM es promourà, sempre que sigui possible, que en el plec de condicions s’inclogui l’ús de varietats locals, i si ja estan incloses, que es conservin o es millori el percentatge d’ús d’aquestes varietats. No obstant, quan el nom de la varietat local figuri en el nom de la DOP/IGP sempre anirà acompanyat amb un toponímic.”
Sabem que equivocar-nos ens podem equivocar tots, i que rectificar és de savis, així que instem al DAAM a fer les gestions necessàries per a rectificar l’error.
Es per això que des de L’Era sol·licitem que s’inicien els tràmits necessaris per corregir l’error de manera que els pagesos puguin seguir cultivant la mongeta del ganxet sense necessitat de pertànyer a cap delimitació geogràfica artificialment fixada, haver-se d’ajustar a una descripció de mongeta estàndard ni inscriure la seva producció a cap consell regulador.
Manresa, a 10 de juliol del 2012
1D’ara en endavant, escriurem “ganxet” en minúscula ja que el nom fa referència a una qualitat del gra, i no a un nom propi o topònim.
2 El Document Únic definitiu es recull a l’Annex de l’ANUNCI pel qual es dóna publicitat a la modificació de la sol·licitud de registre de la Denominació d’Origen Protegida Mongeta del Ganxet, i al seu document únic, DOGC 5501, 9.11.2009.
3Plec de Condicions aprovat per la Resolució AAR/90/2010, de 26 de gener, publicada al DOGC 5554.