Caldes de Montbui promou la reintroducció de diverses varietats locals d’hortalisses

 
Amb l’objectiu de reintroduir i difondre algunes varietats locals d’hortalisses a Caldes, el passat 10 de maig es va presentar el llibre i el projecte “12 mesos, 12 varietats locals”.
El llibre, escrit pel calderí Jonatan del Amo Banyuls, ha estat editat conjuntament per l’Ajuntament de Caldes de Montbui i el Consell Comarcal del Vallès Oriental amb la col·laboració de l’associació La Panotxa.
Se n’han editat 400 exemplars. 150 estan sent distribuïts de manera gratuïta entre els hortolans de Caldes de Montbui (de les Hortes de Baix i dels horts domèstics de Torre Marimon), mentre que la Biblioteca de Caldes guardarà algun exemplar per consulta i la resta la repartirà el Consell Comarcal del Vallès Oriental a petits productors o a fires relacionades amb l’agricultura, entre altres.
Aquest llibre s’ha realitzat amb la voluntat d’informar d’una manera didàctica i senzilla sobre el cultiu d’algunes varietats locals d’hortalisses força representatives de la nostra contrada.
El llibre parteix d’un hortalari per tot un any, on cada mes proposa una espècie per sembrar.
Cada varietat té una petita introducció al seu context històric, una informació bàsica per assegurar l’arrelament i l’antiguitat d’aquestes hortalisses. També es troben descrits els trets fonamentals de cada varietat, així com algunes pautes interessants per al seu cultiu.
L’autosuficiència pagesa queda palesa amb la informació sobre com guardar-ne llavors i la millor manera de conservar-les.
Finalment, cada varietat té un petit apartat on es tracten temes relacionats amb el cultiu, la conservació, el consum o el maneig d’aquestes varietats.
L’objectiu principal és la reintroducció d’aquestes varietats als horts familiars, d’autoconsum i urbans, i donar un major coneixement als horticultors, restauradors i consumidors perquè aquestes hortalisses puguin tornar als horts i als plats, intentant potenciar així un producte de temporada, arrelat a la comarca i respectuós amb l’entorn.
A més del llibre, s’ha repartit als hortolans planter de diverses varietats de tomàquet, com ara el Cirerol de Caldes, el Bombeta, el Nas de Bruixa, el Pometa, el Cor de Bou i el Mala Cara. També el pebrot groc, la carbassa del violí i el blat de moro de crispetes Groc i Vermell. L’objectiu és que les cultivin, les tastin i s’engresquin a mantenir-les vives.
A part de les varietats abans esmentades, el llibre també inclou l’enciam Negret, el pèsol del Ganxo, la col de Paperina, el bròquil de Santa Teresa, la ceba Agra, el ravenet rosa llarg, l’Estirabec i les varietats de mongeta del Carai i Llaminera.
El llibre ha estat presentat per Jordi Solé, alcalde de Caldes, el regidor d’Espais Públics i Sostenibilitat, Jaume Mauri, el gerent del Consell Comarcal, Ignasi Valls, i l’autor del llibre, hortolà divulgador, Jonatan del Amo Banyuls.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s