EL MINISTERI D’AGRICULTURA CONFIRMA EL DRET DE LES PERSONES PRODUCTORES A COMERCIALIZAR LLIURAMENT LA MONGETA DEL GANXET

Comunicat de premsa. Manresa, 23 d’ octubre de 2015
Coincidint amb la 5ª Semana Estatal por la Biodiversidad Agrícola de la Campanya “Cultiva Diversidad. Siembra tus Derechos”

EL MINISTERI D’AGRICULTURA CONFIRMA EL DRET DE LES PERSONES PRODUCTORES A COMERCIALIZAR LLIURAMENT LA MONGETA DEL GANXET

Federació de la Xarxa Catalana de Graners
Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando”

 

Després de la publicació el passat 3 de març1, de la nota de premsa de la Federació de la Xarxa Catalana de Graners i la Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando” les organitzacions signants van enviar una sol·licitud formal a la Direcció General de la Indústria Alimentària sobre el posicionament del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) al voltant del dret d’agricultors i agricultures a comercialitzar llavors de la varietat de mongeta del ganxet.

La varietat de mongeta del ganxet està inscrita com a varietat de domini públic per la Cooperativa Agrària de Sabadell des de 19982. Per tant el seu ús és col·lectiu i no té cap restricció.

A aquests fets es remet Don Fernando Burgaz, Director General de la Indústria Alimentària, quan en la seva carta amb data del 15 de setembre de 2015 feia referència a l’article 42 del Reglament (UE) 1151/20123, que estableix que els reglaments que regulen els règims de qualitat, incloses les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) no poden obstaculitzar la comercialització de productes l’etiquetatge dels quals contingui el nom d’una varietat vegetal. Així mateix permet la identificació dels productes sempre que aquests hagin vingut produint-se i comercialitzant fora de la zona establerta abans de la data de sol·licitud de registre de la indicació geogràfica. Aquest és el cas de certes zones històriques de producció i comercialització de mongeta del ganxet que han quedat fora de la zona delimitada per la DOP Mongeta del Ganxet.

Finalment dir que dit Reglament europeu apunta que per permetre l’etiquetatge dels productes, aquests no han d’aprofitar-se de la reputació del terme protegit. ¡En aquest cas és al revés! Ja que la pròpia DOP Mongeta del ganxet és la que s’ha aprofitat de la reputació del nom d’una varietat que han posat en valor els propis agricultors durant els últims 150 anys.

Així doncs, insistim en que la creació de la DOP Mongeta del Ganxet és la responsable d’un greu cas d’erosió genètica a Catalunya, i intenta impedir el lliure ús de les varietats locals de mongeta del ganxet als agricultors que la utilitzen i conserven al marge de la Denominació.

Perquè quedi clar a tots els actors involucrats en aquest cas, segons el mateix MAGRAMA:

• Qualsevol persona o entitat jurídica ha pogut, pot i podrà comercialitzar lliurement la varietat ganxet, formin o no part de la DOP Mongeta del Ganxet.

• Qualsevol agricultor pot guardar la llavor any rere any de la varietat ganxet (i de qualsevol altre de domini públic).

• Qualsevol productor de material vegetal autoritzat pot comercialitzar llavors d’aquesta varietat.

Per tot això, des de la Federació de la Xarxa Catalana de Graners i la coordinadora estatal Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando” exigim que cessin les denúncies a productors i envasadors de mongeta del ganxet, i reiterem la nostra sol·licitud a la DOP, que assumeixi la nova normativa europea amb caràcter retroactiu i modifiqui el seu nom, o es dissolgui.

La Setmana Estatal per la Biodiversitat Cultivada està emmarcada dins de la Campanya “Cultiva diversidad. Siembra tus derechos” 4promou la realització de 13 diferents activitats en 10 comunitats autònomes, encaminades a aconseguir els següents objectius:

• Foment de l’agricultura ecològica i pagesa.

• Ús de varietats tradicionals,

• Recuperació del coneixement agràri i de la cultura local gastronòmica,

• Lluita contra una agricultura de patents i transgènics,

• Exigència d’un marc legal que permeti als agricultors i agricultores la producció i venda de les seves pròpies llavors i d’un suport decidit de les administracions públiques a la tasca de recuperació del nostre patrimoni genètic cultivat.

Més informació:
Xarxa Catalana de Graners. Xènia Torras/Ester Casas. Tfn. 669608209/650257814. Correu-e: xenia@associaciolera.org/lesrefardes@gmail.com
Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando”. María Carrascosa.. Tfn. 650-102-339. Correu-e: maria_carrascosa@riseup.net

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s